Հետաքրքրիր փաստեր սև հաղարջի և շերբեթի մասին
Հաղարջի օգտակարությունը:
Սև հաղարջը դասվում է ամենաօգտակար հատապտուղների շարքին, իսկ նրանից պատրաստված շերբեթը մեծ հարգանք է վայելում Եվրոպայում և Ռուսաստանում: Մի քանի հետաքրքիր փաստեր սև հաղարջի և շերբեթի մասին:
- Հաղարջը համարվում է ամենահաս հատապտուղը: Այն չի աճում միայն երկու մայրցամաքների վրա `Ավստրալիա և Անտարկտիդա:
- Թերհաս հաղարջներում վիտամին C- ն չորս անգամ ավելին է, քան հասունացած:
- Առավել օգտակար և համեղ հաղարջը աճում է հյուսիսում, եթե կարճ հյուսիսային ամառը տաք է լինում:
- Չնայած մարդկանց մեծամասնությանը հայտնի են հաղարջի սև, կարմիր և դեղին տեսակները, այնուամենայնիվ , աշխարհում գոյություն ունեն հաղարջի ավելի քան 150 տեսակ:
- Հաղարջի տերևները հատապտուղների նման հարուստ են վիտամիններով, ուստի դրանք դարեր շարունակ օգտագործվել են ինչպես պահածոների, այնպես էլ թեյերի արտադրության մեջ:
- Հաղարջը ժամանակին հայտնի էր որպես «վանական հատապտուղ» անունով, քանի որ աճեցվում էր գրեթե բոլոր վանքերում:
- Ոչ ոք հստակ չգիտի, թե որտեղից է սկսվել հաղարջի տարածումը ամբողջ աշխարհում, բայց ենթադրվում է, որ այս բույսի ծննդավայրը Ասիան է: Կան բոլոր հիմքերը` ենթադրելու, որ սև հաղարջի բոլոր մշակովի տեսակները ստացվել են ՀՀ Վայքի մարզի լեռնային գոտու անտառային եզրերին և քարքարոտ վայրերում աճող հայկական՝ (Ribes armenum) տեսակի հաղարջից։
- Ռուսաստանը աշխարհում առաջին տեղն է գրավում հաղարջի աճեցման ծավալներով:
- Մոտ 30-40 հատ հաղարջի հատապտուղների մեջ պարունակվում են C վիտամինի օրական նորման (մեծահասակների համար):
- Սև հաղարջից ստանում են սննդի արտադրության մեջ լայնորեն օգտագործվող բնական գունաներկ:
- Հաղարջի պարբերաբար օգտագործումը ամրացնում է իմունային համակարգը:
Շերբեթի օգտագործման տարբերակները՝
21-րդ դարում շատ լայն տարածում ունեն հատապտղային խյուսի սառեցված աղանդերները, որոնց շնորհիվ կարող ենք վայելել հաղարջի օգտակարությունը տարին 12 ամիս: Հաղարջի սառեցված բնական խյուսը պահպանում է պտուղներում պարունակվող օգտակար նյութերը՝ (100 մլ հյութը պարունակում է օրգանիզմին 1 օրվա համար անհրաժեշտ երկաթի 13 տոկոսը, պղնձի 10,5 տոկոսը, մարգանեցի 17,5 տոկոսը, կալիումի 12 տոկոսը):
Եվրոպայում ընդունված է շերբեթը հարել լիկյորով, արդյունքում ստանում են համեղ խմիչք, որը խմում են ուտելուց հետո: Համարվում է որ այդպես սնունդը ավելի լավ է մարսվում, քանի որ հատապտղային խյուսը պարունակում է սննդային մանրաթելեր:
Սուրճի սիրահարները շերբեթը օգտագործում են սուրճի հետ, թխվածքի փոխարեն:
Իսկ ամենատարածված և համեղ տարբերակը պաղպաղակ շերբեթներն են, որոնք կարող եք ուտել երբ ցանկանաք՝ փողոցում, տանը, աշխատանքի վայրում:
"Коровка из Кореновки" -ն ներկայացնում է շերբեթների երկու տեսակ՝
- Էսկիմոյի տեսքով սև հաղարջի շերբեթ՝ դառը, բելգիական շոկոլադե ջնարակում, և ելակի շերբեթ՝ կաթնային շոկոլադե ջնարակում,
- Բաժակի մեջ հատապտղային շերբեթ՝ Կուբանի ամենաթարմ սերուցքով
Այս շերբեթները արտադրվում են ԳՕՍՏ-ին համապատասխան, ունեն 100% բնական բաղադրիչներ՝ Ռուսաստանի հյուսիսային հատվածներում աճող սև հաղարջ և Կուբանի ամենաթարմ սերուցք:
Երբեք ուշ չէ վայելել հաղարջի թթվաքաղցրահամ շերբեթները: Հարցրեք հատապտղային շերբեթները Երևանի մեծ և փոքր խանութներում, սուպերմարկետներում՝ «Коровка из Кореновки» պաղպաղակի սառնարաններում են: Իսկ տեսականին նայել՝ (http://www.vas.am/import/renna.html)